Addthis

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Η Σιωπή των Άλλων


To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διανύει το πρώτο του Σαββατοκύριακο κι εμείς επιλέξαμε το Εl Silencio de otros των Ρόμπερτ Μπέιχαρ (βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και την κατάμεστη αίθουσα Φρίντα Λιάππα) και Αλμουδένα Καρασέδο. Μία δουλειά εφτά ετών που έχει στόχο να θυμήσει, να διδάξει και να δικαιώσει τις ψυχές των πεσόντων του καθεστώτας Φράνκο στην Ισπανία. Πρόσφατα ψηφίστηκε μάλιστα ως το κορυφαίο ντοκιμαντέρ στη χώρα της Ιβηρικής για τη φετινή χρονιά.

Έξι πρωταγωνιστές, απλοί καθημερινοί άνθρωποι αναζητούν ηθική δικαίωση για όσα βίωσαν οι ίδιοι, οι πρόγονοί τους, ακόμα και τα παιδιά τους, τα 40 χρόνια της Διδακτορίας του αδυσώπητου ηγέτη. Μπορεί στη χώρα τους, λόγω νομοθεσίας να μην μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ωστόσο φτάνουν μέχρι τη Λατινική Αμερική και την μακρινή Αργεντινή, ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αγώνας ζωής με τα δάκρυα να έχουν πια στερέψει , η ελπίδα όμως υπάρχει, με αυτή θα σβήσουν.


Ο Ρόμπερτ Μπέιχαρ βρέθηκε στην αίθουσα και μίλησε για τις δυσκολίες στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Εφτά χρόνια γυρισμάτων, συνεχής αγώνας, δύο χώρες, ατέλειωτες ώρες δουλειάς για να φτάσει στα μάτια μας αυτή η μεγάλη προσπάθεια και να γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τα πληγωμένα από τις σφαίρες αγάλματα να μαρτυρούν την πραγματικότητα σ΄όλο της το μεγαλείο, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο του καλλιτέχνη, όπως ο ίδιος υποστήριξε.

Το " σύμφωνο της λήθης " περί αμνηστίας έσβησε τα εγκλήματα του καθεστώτος. Μοιραία είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η νομοθεσία. Όσο κι αν η Αργεντινή ζητάει την έκδοση όσων κρίνει οτι πρέπει να κατηγορηθούν, η Ισπανία αρνείται. Ναι ακόμα και σήμερα. Στα θετικά το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αναμένεται να προβληθεί από την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας, μετά από 11 Βραβεύσεις σε Φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο για τις πληγές που δεν λένε να κλείσουν.


Με την εξαιρετική μουσική των Leonardo Heiblum και Jacobo Lieberman και τη φωτογραφία της Carracedo, ο θεατής αφήνεται. Αγκαλιάζει την πιο ανθρώπινη πλευρά. Άλλωστε είμαστε κι εμείς, η Ελλάδα μία χώρα που δεν βίωσε λίγα. Και δικτατορία, φυσικά μικρότερη σε έκταση και εμφύλιος και δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι κι όλα τα κακά των ένοπλων συγκρούσεων. Είναι όμως και το μέλλον. Αν αφεθούμε στην μοίρα μας δε θα υπάρχει επιστροφή, καθώς πολλοί νέοι "Φράνκο" ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την εξουσία.

Πάνω από σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την αποκαταστάση της Δημοκρατίας. Γενναίο εγχείρημα των ανθρώπων και του σκηνοθετικού διδύμου. Στόχος η κραυγή των λίγων (400 περίπου με επίσημα στοιχεία) για δικαιοσύνη να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών, που ξεχνούν το παρελθόν κι είναι αναγκασμένοι να ζήσουν τα ίδια και χειρότερα στο μέλλον. Ένα μάθημα ιστορίας, ένα μάθημα ζωής, βαθιά ανθρώπινο κι αληθινό.

Η ταινία προβάλλεται Κυριακή 3 Μαρτίου στη δεύτερη και τελευταία της προβολή στις 20:00 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου