Addthis

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Η αυλαία του 18oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κλείνει τυπικά αύριο, Κυριακή 20 Μαρτίου, σήμερα το βράδυ ωστόσο πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων του φεστιβάλ.
Ας δούμε αναλυτικά τους νικητές των βραβείων:
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Ένα βραβείο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς το απονέμει το ίδιο το κοινό στο οποίο απευθύνεται το έργο των δημιουργών. Και φέτος, η Fischer είναι η επίσημη χορηγός των βραβείων κοινού, τα οποία απέσπασαν οι:
Ταινίες άνω των 45′:
Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Argo Navis των Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιου Ευσταθόπουλου (Ελλάδα, Γερμανία)
Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι (ΗΠΑ, Παραγουάη, Νορβηγία, Βραζιλία)
Ταινίες κάτω των 45′:
Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης των Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχάλη Αριστείδου (Ελλάδα)
Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah του Άνταμ Μπενζίν (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς)
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
H επιτροπη FIPRESCI, που στη φετινή διοργάνωση αποτελούνταν από τους Μελίς Μπεχλίλ–Πρόεδρος (Τουρκία), Σάσγια Κουτσίερ (Ολλανδία), Άννα Μπιλάκ (Πολωνία), Σίλβεσταρ Μιλέτα (Κροατία) και Γιώργο Παπαδημητρίου (Ελλάδα), απένειμε τα εξής βραβεία:
Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Τα σημάδια του ουρανού της Μάρως Αναστοπούλου (Ελλάδα)
Για ξένη παραγωγή στην ταινία Αυτό που έκανε του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν (Δανία)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Δρ. Ευτυχία Βουτυρά (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας), Γιάννη Γκίρμπα (Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Κριτικός Κινηματογράφου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Ομάδα Θεσσαλονίκης) και Ανδρέα Σιαδήμα (Σκηνοθέτης, Παραγωγός).
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απέσπασε το ντοκιμαντέρ Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες του Μάνι Γ. Μπεντσελάχ (Λίβανος, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία)
ΒΡΑΒΕΙΟ WWF
Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους: Αμαλία Αλμπερίνι (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFΕ, WWF Ελλάς,) Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος «Καλύτερης Ζωής», WWF Ελλάς), Ιάσονα Κάντα (Υπεύθυνος γραφείου Τύπου WWF Ελλάς) και Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Ψηφιακής Επικοινωνίας WWF Ελλάς).
Το βραβείο της WWF κέρδισε η ταινία Ραγδαίος αφανισμός του Λούι Ψυχογιού (ΗΠΑ).
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
“Γνωρίσαμε” το συγκεκριμένο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ωστόσο η Βουλή των Ελλήνων απονέμει φέτος, για πρώτη φορά και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία της ενότητας «Καταγραφή της Μνήμης».
Το βραβείο απέσπασε η ταινία LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα του Λεωνίδα Βαρδαρού (Ελλάδα)
(φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Colorado Historical Society)
ΒΡΑΒΕΙΟ DOCS IN PROGRESS
Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και αφορά, ουσιαστικά, υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.
Το βραβείο κέρδισε η ταινία Amal, του Μοχάμεντ Σιάμ (Αίγυπτος/ Γερμανία).
ΕΡΤ – ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR
Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε  δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ. Το βραβείο κέρδισε το DEBUT της Αναστάσια Μιροσνιτσένκο σε παραγωγή Βόλια Τσαϊκούσκαγια από την Λευκορωσία.
ΒΡΑΒΕΙΟ EDN 2016
To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου