Addthis

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Στην κορυφή του κόσμου


Η πρώτη ταινία του Ρεμί Σαγέ "Long Way North" (2015), ήρθε στη Θεσσαλονίκη και το Ολύμπιον για την ενότητα των "παιδικών προβολών" το πρωί της Κυριακής. Ένα ιδιαίτερο animation που μας ταξιδεύει στη Ρωσία του 19ου αιώνα. Εξαιρετικά σχεδιασμένο με βαθύ νόημα για την επαναστατική δύναμη και διάθεση της νεολαίας από τη μία και το χρέος των νέων προς τις προηγούμενες γενιές από την άλλη. Καλά τα υψηλά αξιώματα κι η ανέλιξη, αλλά πάνω απ΄όλα είναι το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην ιστορία.

Ξεκίνημα στο άστυ με μία σπουδαία δεξίωση. Μία πρόφαση είναι ικανή να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ένα 15χρονο κοριτσάκι βυθίζεται στις τύψεις. Η Σάσα δεν έχει σκοπό όμως να το βάλει κάτω και να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι αποφασισμένη να αψηφίσει τις εντολές του πατέρα της και με ασπίδα τον λόγο της μητέρας της ξεκινάει ένα ταξίδι καλά σχεδιασμένο με βάρκα της, τους χάρτες και μία πυξίδα. Πρέπει να φτάσει σε απόσταση αναπνοής και στη συνέχεια να πείσει ένα καράβι με δέλεαρ τα χρήματα να την πάει στο θρυλικό "DAVAI".


Όταν η τελική διαδρομή ξεκινήσει είναι πεπεισμένη πως θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα δώσει λύση στο μυστήριο, δίνοντας απαντήσεις στον εαυτό της, σώζοντας παράλληλα την τιμή της οικογένειάς της ("μας ατίμωσες"). Κανείς δε νοιάζεται όμως για το τι μένει πίσω. Υπάρχει στόχος και πρέπει να επιτευχθεί με κάθε κόστος. Μία αρχοντοπούλα, θα αναγκαστεί να δουλέψει, να δώσει τα πολύτιμα σκουλαρήκια της και να μεταλλαχθεί μέσα σε περίπου ένα μήνα για να φτάσει εκεί που επιθυμεί και να λυτρωθεί. Ως μία πρώιμη ανταμοιβή της η θέα από το κατάρτι. Μία μοναδική αίσθηση ελευθερίας.

H λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Τα αναχρονιστικά στοιχεία δίνουν έναν τόνο λίγο πιο επίκαιρο όπως η πενικιλλίνη, η οποία ακόμα δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι το 1928, η τεχνική "κάρπα" που καθιερώθηκε μεταξύ 1950-60. Οι άνθρωποι του καραβιού μπορεί να μην είναι αριστοκρατές, μπορεί να μην ταιριάζουν με την ευγένεια της νεαρής κοπέλας, αλλά είναι έτοιμοι να παλέψουν και να θυσιαστούν. Ξεχωρίζει ο καπετάνιος, ο ηγέτης της αγέλης των λύκων κι ο σκύλος με το όνομα Schackle, πιθανώς προς τιμήν του Ernest Schackleton.


Τι κι αν όλα είναι προαποφασισμένα στην Αγία Πετρούπολη, ο Σαγέ αποφασίζει να αναδείξει δύο καθημερινούς "ήρωες" μακριά από το κέντρο της ρωσικής κοινωνίας της εποχής. Τον παππού που φτάνει μέχρι τον Βόρειο Πόλο να υψώσει τη σημαία της πατρίδας του και την εγγονή του που έχει δώσει το δικό της ραντεβού μαζί του και θα είναι συνεπής ο κόσμος να χαλάσει. Η ηθική δικαίωση θα αποτελέσει και την ενηλικίωση της Σάσα, που θα φύγει κοριτσάκι και θα επιστρέψει γυναίκα. Μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Κέρδισε την εκτίμηση όλων. Το πείσμα της οδήγησε σε μία μεγάλη "ανακάλυψη".

Με απαλή μουσική στα σημεία που πρέπει, με εναλλαγή των σκίτσων που σε κανένα σημείο δεν χάνει τη συνοχή της. Είναι αρκετός πάντα ένας καταλύτης, ένας αρωγός της προσπάθειάς σου για να πετύχεις όσα ονειρεύεσαι. Φτάνει να βρεθείς στο σωστό μέρος την ιδανική χρονική στιγμή και να έχεις τύχη. Τίποτα όμως δε χαρίζεται. Πρέπει να το κερδίσεις με τον κόπο και την επιμονή σου. Αυτό είναι και το επιμύθιο της ταινίας. Η ώρα της συνάντησης έφτασε. Ώρα για έναν διάλογο. Ο στόχος επετεύχθη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου