1920 Ιρλανδία. Μαγευτική φύση, αίσθημα ελευθερίας ξεχειλίζει στα απόκρημνα βουνά, το σκηνικό όμως που έχει διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικό. Στο κεντρικό φόντο τοποθετούνται τα παιδιά. Από τη μία και την άλλη πλευρά. Συνειρμικά το μυαλό μου κυλάει στο "Land of Mine" του Μάρτιν Ζέντβλιτ που ακολούθησε χρονικά. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δίνη της φρίκης των αλλεπάλληλων συρράξεων. Μία σειρά από αβάσταχτες απώλειες κι ένας αιματοβαμμένος κύκλος που δεν κλείνει ποτέ. Η ανακωχή ισοδυναμεί με αφορμή για γιορτή, ωστόσο το πρωί θα τους βρει όλους και πάλι στα άκρα, με την αγάπη και τον έρωτα να δίνουν τη θέση τους στην οργή και τον πόνο.
Η Ιρλανδία αποτελεί μία κουκίδα στον χάρτη, όπως κι η Ελλάδα. Αν τα γεγονότα του τότε είχαν άλλη τροπή και κατάληξη από μία συνθηκολόγηση, ίσως σήμερα να μιλούσαμε για έναν κόσμο καλύτερο. Τα όμοια με την Άνοιξη της Ελπίδας για την Μεσόγειο το 2015. Η "ήττα" ανήκει στο σύνολο, στους πολλούς κι όχι μόνο στους κατοίκους της κουκίδας. Ο Λόουτς ακουμπάει αυτές ακριβώς τις ευαίσθητες χορδές, όπως νωρίτερα έκανε και με τον ισπανικό εμφύλιο (Land and Freedom, 1995). Γνωρίζει βαθιά μέσα του που ανήκει και το σινεμά του είναι στρατευμένο σε αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθώντας να αφυπνίσει συνειδήσεις.
Καταδεικνύεται ένα πολιτικό δράμα με σαφείς κοινωνικές προεκτάσεις. Όπως συνηθίζεται ένας εθνικός πόλεμος, παραδίδει τη σκυτάλη σε εμφύλιο σπαραγμό. Επειδή ακριβώς η ιστορία επαναλαμβάνεται όταν δε μας διδάσκει, ο "παλαιστής" Λόουτς είναι στην πρώτη γραμμή με όπλα του την καθαρή σκέψη και τη διορατικότητα. Και μέχρι να αποχωρήσει απ΄αυτόν τον κόσμο, θα κάνει αυτό που γνωρίζει καλά, Κινηματογράφο. O 19oς αιώνας παρέδωσε τη σκυτάλη στον 20ο κι αυτός αποτελεί απλά συνέχειά του. Xρέος όλων μας να αντιδράσουμε ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου