Addthis

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Οι βιτρίνες του ΟΤΕ στους ρυθμούς του Φεστιβάλ


Η πόλη ετοιμάζεται για μία μεγάλη γιορτή του ανεξάρτητου Σινεμά. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο ξεκινά την προσεχή Πέμπτη 31.10 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Έχει φορέσει από νωρίς τα καλά της και μία βόλτα στο κέντρο της είναι αρκετή να πιστοποιήσει το παραπάνω. Σε πάνω από 180 καταστήματα κάθε είδους έχει τοποθετηθεί η χαρακτηριστική ένδειξη και η αφίσα της 60ής επετειακής διοργάνωσης. Sites, free press, ραδιοφωνικοί κι οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στις επάλξεις. Δεν είναι τυχαίο, πως ακόμα κι από το εξωτερικό έρχονται άνθρωποι κάθε Φθινόπωρο, συνδυάζοντας το Φεστιβάλ με τις διακοπές τους στη Νύμφη του Θερμαϊκού.

Την Κυριακή το πρωί αποφάσισα να κατέβω μία βόλτα στο ήσυχο "κέντρο" της πόλης, καθώς οι περισσότεροι εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο, ώστε να αποδράσουν με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό. Περπάτησα τη συνήθη διαδρομή από τα Πανεπιστήμια μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους. Λίγο πριν φτάσω στον τελικό προορισμό μου το μάτι σταμάτησε στις βιτρίνες του ΟΤΕ, τις οποίες επιμελείται ο Γιάννης Αργυριάδης. Μία αχτίδα πολιτισμού στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ κι Ερμού που φωτίζει το σημείο. Έτοιμη να δώσει βήμα σε κάθε νέο εικαστικό, καλλιτέχνη που θέλει να εκφραστεί και να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητα εξαντλητικοί. Οι περισσότεροι απλά τρέχουν να προλάβουν. Ελάχιστοι σταματούν και ρίχνουν ένα βλέμμα. Είναι όμως μία πράξη ατομικής-προσωπικής αντίστασης. Η Τέχνη διαχρονικά μπορεί να είναι παραμελημένη, αλλά κάθε τέτοια προσπάθεια πρέπει να επικοινωνείται και να αναδεικνύεται. Η Cosmote αποτελεί άλλωστε ένας από τους μεγάλους χορηγούς και της φετινής διοργάνωσης. Και οι εικόνες του Φεστιβάλ δε θα μπορούσαν να λείψουν από τις βιτρίνες της. Οι δύο αφίσες στην πρόσοψη και πίσω στους, στο φόντο εκατοντάδες λέξεις που συνδέονται με τη διοργάνωση.


Είναι μία μοναδική καινοτομία, που σπάνια συναντάς ακόμα κι αν έχεις ταξιδέψει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μία πρωτοβουλία που δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο και τις ευαισθησίες του οργανισμού. Η πόλη μας αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, ανταλλαγής κουλτούρας κι ιδεών. Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να διαγράψουν από την μνήμη μας την πραγματική ιστορία, εμείς είμαστε εδώ να τους θυμίζουμε την αλήθεια και τα γεγονότα. Με μία έκθεση, με τη ακατανίκητη δύναμη της μουσικής, του κινηματογράφου, της ποίησης, του θεάτρου, του καλού βιβλίου ...

Μία στάση για λίγα λεπτά μου έφτιαξε το πρωινό, μου έδωσε τροφή για σκέψη και με αγωνία περιμένω την επόμενη επιλογή για το διάστημα μετά το Φεστιβάλ. Ως τότε όμως έχουμε μπροστά μας πολλά να δούμε και να πούμε. Αρχικά με τις προτάσεις ταινιών και στη συνέχεια με τις συνεχείς ανταποκρίσεις μας από ταινίες, παράλληλες εκδηλώσεις, parties, φωτογραφίες από τους χώρους πρόβολων κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα. Ξεκινάμε, συντονιστείτε και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού γεγονότος, που δίνει ζωή την πόλη. Από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Λιμάνι και φυσικά στους συνεργαζόμενους δήμους, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου