Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικό κι οικονομικά στη Βρετανία. Δίδαξε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και το 2000 ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην πατρίδα και να αναλάβει θέση καθηγητή Οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2012-2014 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν και το 2015 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 142.000 ψήφους. Στη συνέχεια αποτελέσε τον υπουργό οικονομικών που έδωσε την μεγάλη μάχη την Άνοιξη του ίδιου έτους μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Μαλίστα γι΄αυτόν έγραψε ο σπουδαίος διανοητής και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, πως αποτελεί τον μόνο τίμιο πολιτικό, μαζί με τον Μπέρνι Σάντερς.
Μία ενδεχόμενη υπαναχώρηση θα συνιστούσε προδοσία. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Έλληνες αναζητούσαν έναν έντιμο συμβιβασμό εντός Ευρωζώνης. Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα του 60% που βροντοφώναξε, ΟΧΙ. Δεν ήταν μία άρνηση στο ευρώ, δεν ήταν μία εντολή οριστικής ρήξης κι εξόδου, αλλά μία πράξη αξιοπρέπειας, μία δήλωση περηφάνιας, μία ώθηση προς το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο. Τι θα γινόταν όμως αν η Ευρώπη έλεγε τότε ναι στα δίκαια αιτήματά και το σχέδιο μας; Κανείς τους δεν ήθελε αυτό το κακό προηγούμενο με την Μεσόγειο (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία) να βράζει.
Ο Χρήστος Λούλης ενσαρκώνει εξαιρετικά τον Βαρουφάκη. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του δυναμικού πολιτικού, η ηθική ακεραιότητα και η ρητορική δεινότητα. Είναι αποφασισμένος να προασπιστεί τα συμφέροντα αυτών που τον έφεραν στις Βρυξέλλες. Φοβάται λιγότερο ένα Grexit από ένα 3ο ΜoU (μνημόνιο), συνέχεια των προηγούμενων που θα καταστήσει τη χώρα υπόδουλη για δεκαετίες. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης υστερεί πλάι του, ως Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο σκηνοθέτης έχει αποφασίσει εκ προοιμίου, πως τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο κι ο Πρωθυπουργός είναι στη σωστή μεριά της ιστορίας.
Ήταν το ραντεβού του Γαβρά με την ιστορία. Ένα φιλμ που ξεφεύγει από τα όρια της Ελλάδας, της αριστεράς και την δεξιάς, όπως κι η προσωπικότητα του πρωταγωνιστή. Οι δύο τους με ουμανιστική ματιά συνεργάστηκαν για να φέρουν στο φως τη σύχρονη ελληνική τραγωδία, απόρροια της υπαρξιακής και βεβαίως της ηθική κρίσης μίας Ένωσης που δε θυμίζει σε τίποτα τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε. Μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ναόμι Κλάιν: " Ένα ισχυρό εργαλείο δημοκρατίας στην κατάλληλη ιστορική στιγμή ".
2009-2019 ... " 10 χρόνια μετά ο λαός επιβιώνει ηρωικά " ...
Η ταινία προβάλλεται καθημερινά στο Σινέ Μακεδονικόν σε δύο προβολές 19:15 και 21:30
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου