Η Λέλα Καραγιάννη (1898-1944) ήταν μια εύπορη μεσήλικη νοικοκυρά με επτά παιδιά, η οποία δεν είχε καμία εμπειρία στην πολιτική ή στις στρατιωτικές υποθέσεις. Ωστόσο, έγινε μέσα σε τρία χρόνια «η μεγαλύτερη Βρετανίδα κατάσκοπος στα Βαλκάνια», όπως παραδέχτηκαν οι Γερμανοί που την συνέλαβαν μετά την προδοσία και την εκτέλεσαν έναν μήνα πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη βιογραφία που περιγράφει την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία της, πώς εντάχθηκε στην Αντίσταση τυχαία και πώς έχτισε μια τρομερή οργάνωση διαφυγής, κατασκοπίας και σαμποτάζ που συνεργαζόταν με τα υψηλότερα επίπεδα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Στυλιανός (Στέλιος) Περράκης είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Καναδά και κάτοχος της έδρας RBC Professorship in Financial Derivatives στο Πανεπιστήμιο Concordia. Έχει δημοσιεύσει άρθρα ευρέως για περισσότερα από 50 χρόνια σε θέματα οικονομικής ρύθμισης, βιομηχανικής οργάνωσης και αποτίμησης σύνθετων χρηματοπιστωτικών μέσων. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, διατήρησε έντονο ενδιαφέρον για τα γεγονότα του πολέμου στην Ελλάδα, καθώς και για τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε και τον οποίο έζησε ως παιδί. Αυτό είναι το δεύτερο ιστορικό του βιβλίο μετά τα απομνημονεύματά του Φαντάσματα του Εμφυλίου, Πλάκα Αργολίδας, 1943-1944 (Επίκεντρο 2010).
«Το βιβλίο διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα, κρατά το ενδιαφέρον των αναγνωστών με την αφήγηση και επιτρέπει σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία της Ελλάδας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να παρακολουθήσουν την ιστορία της ηρωίδας μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εποχής και του τόπου της». — Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και συγγραφέας πολλών μπεστσέλερ για την Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Τελικά, ο συγγραφέας πετυχαίνει την πρωταρχική του αποστολή. Παρουσιάζει ένα αυθεντικό πορτρέτο της Λ.Κ. ως μιας πραγματικά αξιοσημείωτης γυναίκας, αυτοδημιούργητης, πολυμήχανης, ανυποχώρητης, ιδεαλίστριας, πατριώτισσας, εμπνευσμένης και πάνω απ’ όλα απίστευτα γενναίας και αφοσιωμένης ηγέτιδας της Αντίστασης. Με τη δημοσίευση αυτής της μελέτης ο συγγραφέας θα έχει εξασφαλίσει για τη Λ.Κ. μια μόνιμη θέση διάκρισης και τιμής στο ανδροκρατούμενο πάνθεον των ηγετών της ελληνικής Αντίστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». — John O. latrides, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Southern Connecticut State University.
Το ανά χείρας βιβλίο μελετά ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών διεθνών σχέσεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Χρησιμοποιώντας πρωτογενείς πηγές (αρχεία και συνεντεύξεις) από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Κύπρο, το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το βιβλίο αναλύει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εστιάζοντας στην πολιτική στρατηγική της Ελλάδας προς αυτές. Επρόκειτο για μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή αρχιτεκτονική ισχύος και στη συνοχή του ΝΑΤΟ, καθώς από ένα χρονικό σημείο και μετά η πολιτική της Αθήνας προς αυτές τις χώρες δεν εξυπηρετούσε πλέον τα σύνδρομα ασφάλειας του «από βορρά κινδύνου» αλλά την υπαρξιακή «εξ ανατολάς απειλή».
Ο Ανδρέας Στεργίου είναι Ιστορικός και Πολιτικός Επιστήμων με ειδίκευση στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Διεθνείς Σχέσεις, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Βουνό με βουνό δεν σμίγει
Το 1982 στα γραφεία των εκδόσεων της ΑΣΕ (Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις) έφθασε ένα γράμμα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Διάβασα τον αποστολέα και έμεινα άφωνος. Ο άλλοτε Διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) Νικόλαος Χατζηζήσης, σε άπταιστα ελληνικά και στην καθαρεύουσα, ζητούσε να του στείλουμε αντικαταβολή κάποια βιβλία των εκδόσεών μας.
«Παρακαλώ όπως μοι αποστείλατε τα κάτωθι βιβλία…».
Ήταν καταδικασμένος σε 25 χρόνια κάθειρξη και φυλακισμένος μαζί με τους χουντικούς πραξικοπηματίες και τους αξιωματικούς της ΕΣΑ. Του έγραψα ένα γράμμα και του το έστειλα μαζί με τα βιβλία. Του έγραφα:
«Τα βιβλία αυτά είναι δώρο από έναν πρώην κρατούμενό σου. Είναι μια προσφορά και πολύτιμη συντροφιά στις σκληρές ώρες της μοναξιάς. Χαιρετίσματα στον Σπανό. Εάν θέλει και αυτός κάποια βιβλία, θα του τα στείλω ευχαρίστως.
Τίμος Παπαδόπουλος
Υ.Γ.
Έχει ο καιρός γυρίσματα και νουν ο χρόνος φέρει».
Σε λίγες μέρες ο Χατζηζήσης μου απάντησε:
«Αγαπητέ Τίμο.Σε ευχαριστώ για τα δώρα σου και χάρηκα που σου έδωσα την ευκαιρία να με σκώψεις. Πάντως αυτά είναι για άλλους, δεν είναι για εμάς τους Βόρειους. Έδωσα τα χαιρετίσματά σου στον Τάσο. Θέλω να σε παρακαλέσω να στείλεις εις τον υιόν μου τα παρακάτω βιβλία, αλλά αυτήν την φορά τοις μετρητοίς….»
Έστειλα τα βιβλία στο γιο του στη διεύθυνση που μου υπέδειξε. Δεν του έστειλα, όμως, όπως ζήτησε τον λογαριασμό. Σταμάτησα την επικοινωνία μαζί του. Δεν ήθελα να πιστεύει ότι κινούμαι από αισθήματα αντεκδίκησης. Ήταν το πιο φυσιολογικό, αλλά εγώ δεν είχα καθόλου τέτοια. Πιο πολύ ήθελα να μιλήσω μαζί του για να μάθω πώς σκέφτονταν εκείνη την εποχή……
Γεννήθηκα στα 1944. Πήγα σχολείο στην Δράμα πρώτα στο εβραίικο, ύστερα στο όγδοο και μετά στο ορφανοτροφείο όπου και τελείωσα το Δημοτικό. Μέχρι εδώ είμαι εμποτισμένος από την αγάπη για τα βιβλία, που μου εμφύτευσαν οι διδάσκαλοί μου. Το σπίτι μου απέναντι από τις φυλακές στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκεί που τώρα είναι τα δικαστήρια, ήταν μια γειτονιά καλύτερη και από σχολείο. Η Ποντιακή οικογένεια και η προσφυγομάνα Δράμα καθόρισαν την ζωή μου αποφασιστικά.
Στο Γυμνάσιο είμαι αρχικά καλός μαθητής, αλλά μετά μπερδεμένος σε αδιέξοδα. Αποτέλεσμα ήταν να αποβληθώ από όλα τα σχολεία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με διαγωγή «χειρίστη». Συνεχίζω στην Κατερίνη. Εκεί εντάσσομαι οργανωτικά στην Αριστερά και εκεί τελειώνω το Γυμνάσιο. Φοιτητής στην Θεσσαλονίκη, από το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών μου εκλέχτηκα πρόεδρος της επιτροπής αγώνα της σχολής μου. Δεν υπήρξα ευφυής και έξυπνος, αλλά πολύ ανήσυχος και ανιδιοτελής. Η τάση μου περισσότερο ήταν να ψάχνω και να ερευνώ. Αυτό μου στοίχησε, διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια, ιδιαίτερα την περίοδο της δικτατορίας, που είχα τις εκδόσεις «Υδροχόος». Στην Αθήνα συνεχίζω την έντονη πολιτική μου δραστηριότητα μέχρι το 1978 που πεθαίνει ο πα- τέρας μου. Τότε αναγκάζομαι να δουλέψω και κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα. Δουλεύω στα βιβλία μέχρι το 1991. Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται και η αποκαθήλωση των ιδεολογικών μου συμπλεγμάτων με βασανιστική έρευνα και απανωτά ταξίδια. Πήγα όπου υπόσχονταν σοσιαλισμό. Ακόμα και στην Κίνα και στην Κούβα, που είναι μακριά. Από τότε μέχρι σήμερα, ό,τι κάνω είναι μια προσπάθεια λύτρωσης και ψυχικής ισορροπίας. Το χωριό μου το Σιδηρόνερο, είναι ιδανικό μέρος γι’ αυτό.
Τα πεπραγμένα κάθε ζωής από μόνα τους, ως διαδοχή σκέτων περιστατικών, στερούνται νοήματος. Εκείνο που τα μετατρέπει σε ιστορία και έτσι τους δίνει νόημα, είναι η αφήγηση. Ακόμη και ο Οδυσσέας κατάλαβε τις περιπέτειές του και συγκινήθηκε από αυτές, μόνον όταν τις άκουσε τραγουδισμένες από τον ραψωδό. Και ο Τίμος Παπαδόπουλος γίνεται ο ραψωδός της δικής του ιστορίας. Όχι μόνον αυτής που όρισε η τύχη με το να γεννηθεί Πόντιος, αλλά κυρίως εκείνης που ήταν αποτέλεσμα των επιλογών του.
Έτσι λοιπόν μας ιστορεί την δική του συμμετοχή στη μεγάλη «πανουργία» του 20ού αιώνα, η οποία μετέτρεψε το μεγαλύτερο χειραφετητικό κίνημα της ιστορίας, σε εχθρό της ανθρώπινης ελευθερίας. Αλλά και στην αντίστροφη «πανουργία». Όταν, μέσα από τα έγκατα του σταλινισμού προέκυψαν και οι αμφισβητίες του. Ένας από τους οποίους αναδεικνύεται και ο ίδιος. Όχι μόνον με τη ζωή του αλλά και με την αφήγησή του. — Κώστας Κούρκουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου